Stroga pravila za ulazak u Njemačku: Crna Gora na listi visokorizičnih područja

Građani koji žele da putuju u Njemačku moraju, između ostalog, da imaju potvrdu da nisu zaraženi koronavirusom, izvod iz matične knjige rođenih, ali ni to im ne garantuje da će moći da uđu u tu državu.

To se navodi na stranici Ambasade Njemačke, gdje je istaknuto da se Crna Gora smatra visokorizičnim područjem zaraze koronavirusom.

Odluku o Vašem ulasku u Njemačku donosi nadležna služba savezne policije tek po Vašem dolasku na njemački granični prelaz ili sletanju na neki od njemačkih aerodroma na osnovu pravila koja važe u Njemačkoj. Ambasada Savezne Republike Njemačke u Podgorici u tom pogledu ne može prihvatiti nikakvu odgovornost – pojašnjeno je.

Za Njemačku iz Podgorice su u petak bila dva leta, kompanije “Wizz Air”, za Dortmund i Memingen, a sa jednog od njih je vraćena Bisera Popović, jer nije imala potpunu dokumentaciju.

Imala sam avionsku kartu za Dortmund, let u 15 do 12, ali su me sa šaltera ‘Wizz Aira’ na aerodromu u Podgorici vratili, jer su mi tražili izvod iz knjige rođenih. Naveli su mi da će me bez toga dokumenta vratiti sa aerodroma u Njemačkoj – navela je Popović.

Kazala je da je u Njemačkoj trebalo da boravi kod brata, da je kartu on kupio preko interneta, ali da nije bila upoznata da je potreban izvod iz knjige rođenih. Ona je kazala da ima dozvolu za boravak u Njemačkoj, PCR test i da nije jedini putnik koji je vraćen sa aerodroma.

Na stranici ambasade se navodi “važna napomena čak i ako ste već vakcinisani protiv koronavirusa, dužni ste da slijedite navedena pravila”, prenosi hayat.ba.

Crna Gora se smatra visokorizičnim područjem zaraze koronavirusom što ima za posljedicu stupanje na snagu rigoroznijih mjera pri ulasku u Njemačku. Sva lica od navršene šeste godine života koja su u posljednjih deset dana boravila u Crnoj Gori dužna su već prilikom ulaska u Njemačku da posjeduju potvrdu da nisu zaraženi koronavirusom i da je, na zahtjev, nadležnim organima stave na uvid. U slučaju da putuju uz pomoć prevoznika (npr. avionom) dužna su da prevozniku potvrdu stave na uvid prije izlaska iz zemlje. Bez potvrde se ulazak u avion, po pravilu, neće odobriti – navedeno je.

Potvrda da nisu zaraženi koronavirusom treba da se predoči, kako je navedeno, u štampanom ili elektronskom obliku na engleskom, francuskom ili njemačkom jeziku.

Bris na osnovu kojeg je izdata potvrda, po pravilu treba da bude uzet najduže 48 sati prije ulaska u Njemačku. Bliže informacije o testovima naći ćete na web-stranici Ministarstva unutrašnjih poslova SR Njemačke. Prema tamo navedenim informacijama se priznaju PCR-testovi i brzi antigenski testovi koji su urađeni u skladu sa zahtjevima Instituta ‘Robert Koh’ od strane stručnog medicinskog osoblja koje će rezultat potvrditi izdavanjem sertifikata. Rezultat testa treba sačuvati najmanje deset dana poslije ulaska u zemlju – navedeno je.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više

Pravila privatnosti