NE DAJU NI U LIPU?! Odbor za zaštitu Srba protiv izmještanja migranata u Lipu kod Bihaća

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH objavio je da su informisani da je jučer zakazana vanredna sjednica skupštine grada Bihaća sa samo jednom tačkom dnevnog reda, izmještanje migranata u selo Lipa kod Bihaća.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Navode da je predsjedavajući gradskog vijeća grada Bihaća Davor Župa sazvao vanrednu sjednicu Gradskog vijeća Bihać sa tačkom dnevnog reda “Prijedlog Zaključka o davanju saglasnosti za predloženu lokaciju za privremeni smještaj migranata na području grada Bihaća”.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

– Obavještavamo javnost da je 250 prije*atnih stanovnika sela Lipa i okolnih sela, srpske nacionalnosti izrazilo želju da se vrate u selo Lipa, ali im nikada nisu obezbjeđeni osnovni preduslovi za povratak, struja i osnovni komunalni uslovi. Spisak se nalazi u posjedu ovog Odbora – saopćeno je.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Naglašavaju da jasno je da će smještanjem migranata u selo koje je prije ra*ta bilo etnički potpuno srpsko, a i okolna sela Gorjevac Dubovsko Teočak, Suvaja Gornja su bila etnički srpska, doći do izvršenja KD “protivpravno onemogućavanje povratka izbjeglih” iz KZFBiH.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

– Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH je od Tužilaštva Federacije BiH zatražio da se ispita predsjedavajući Vijeća Bihać Davor Župa jer je svojim zakazivanjem skupštine otpočeo radnje koje mogu dovesti do počinjenja KD. Također smo tražili od tužilaštva Tužilaštvo Federacije BiH da ispita i Gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića, jer je on u više navrata najavljivao da će migranti biti premješteni u selo Lipa – saopćeno je iz Odbora.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više