Austrijska političarka obećala izvršiti pritisak na Evropski parlament da pomogne Bihaću

Austrijska zastupnica Nurten Yilmaz boravila je u posjeti Bihaću proteklog vikenda te istakla kako Bihać i njegovi građani ne smiju sami snositi teret migrantske krize i biti u ovako teškoj situaciji, već sve zemlje Evropske unije.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Yilmaz je razgovarala s gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem i interesovala se i za stanje građana ovog bh. grada koji je na najvećem udaru.

“Razgovarat ću s kolegama u austrijskom parlamentu kako ovakve posjete ne bi bile uzaludne. Vidjet ćemo šta možemo učiniti nakon svih saznanja. Ovu problematiku moramo prenijeti na Parlament EU iako smo već jednom govorili o tome. Nakon svega što smo vidjeli i uvjerili se u stanje moramo odlučiti koje ćemo političke poteze pokrenuti”, rekla je Yilmaz.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Prema posljednjim podacima, oko 1.500 migranata nema adekvatan smještaj, što je prema riječima gradonačelnika bihaća Šuhreta Fazlića oko 10 posto stanovništva tog grada. Građani su pokazali humanost, ali ovo prevazilazi njihove mogućnosti.

“Ovo je najbolji primjer kako se zemlje EU trebaju ponašati. Trebaju doći ovdje i vidjeti šta se može uraditi za dobrobit migranata i građana Bihaća”, rekao je Fazlić.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Ponovio je i konstataciju kako je EU licemjerna zbog dijeljenja lekcija o humanosti, dok migrante zadržava u BiH, a na hrvatskoj granici postavljaju jake snage koje čak i pucaju na migrante.

Yilmaz je poručila kako građani Bihaća nisu krivi za migrantsku krizu i da je vrijeme da konačno i država BiH počne upravljati ovim procesima. Prve razgovore s kolegama u Parlamentu Austrije obavit će već danas.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više