Alarmantna situacija u migrantskim kampovima u Velikoj Kladuši i Ključu nakon snježnih padavina

Nakon prvog snijega ove jeseni u Unsko-sanskom kantonu, migranti za koje i dalje nije regulisano pitanje smještaja nalaze se “pod vedrim nebom” u nekoliko improviziranih kampova i punktova u kojima vladaju krajnje nehumani uvjeti.

U katastrofalnom stanju je kamp Trnovi u Velikoj Kladuši, gdje migranti borave u šatorima već nekoliko mjeseci. Stanje je danas, posebice, alarmantno.

“U Trnovima je pod šatorima blizu 350 migranata koji su u veoma teškom stanju. Zamislite kako je biti pod šatorima u ovom periodu”, kazao je Husnija Kličić, predsjednik Crvenog križa USK.

Iz Crvenog križa općine Ključ jutros su objavili fotografije šatora u kojima je veća skupina migranata prespavala proteklu noć.

“Ovo više nije migrantska kriza, jednostavno ovo prerasta u jednu nehumanu katastrofu, nebrigu i osudu na nehumane patnje ovih već napaćenih ljudi. Njih 64 su prenoćili doslovno u vodi. Na ovom mjestu je takav teren da se nema načina, u ovakvim uslovima, pružiti ni minimalna zaštita ovim migrantima. Pokušali smo kontaktirati nadležne da se organizuje jedan autobus za prevoz, ali bezuspješno. Crveni križ redovno izvještava o ovim i sličnim problemima, međutim, nemamo na pomolu nikakvog rješenja kako bi se rješila ova problematika”, kazali su iz Crvenog križa Ključ.

 

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više