Za razliku od BiH: Bolivijski političari iza rešetaka, kupili su beskorisne i preskupe respiratore

U Boliviji je do sada registrovano više od 6.000 slučajeva infekcije i 240 slučajeva smrti koji se mogu povezati sa koronavirusom

Ministar zdravstva Bolivije Marcelo Navajas lišen je slobode u okviru istrage o navodnim pronevjerama prilikom nabavke respiratora u toj zemlji, prenosi Dreutsche Welle.

Saslušanje ministra se desilo u nedjelju nakon čega mu je određen tromjesečni pritvor zbog sumnje da je umiješan u kriminal tokom nabavke respiratora od španske kompanije IME Consulting.

Pored njega, tamošnji sud je odlučio da u pritvor moraju direktor pravnog odjeljenja ministarstva zdravstva Fernando Valenzuela, direktor Agencije za medicinsku infrastrukturu i opremu Geovanni Pacheco i osoba koja se vodi kao “ključni svjedok” – Luis Fernando Humérez.

Odbrana je uložila žalbu u kojoj se navodi da tužilaštvo nije uspjelo da dokaže osnovu sumnje u njihovu umiješanost, odnosno da su respiratori kupljeni po većoj cijeni nego što je to slučaj na tržištu.

U Boliviji je do sada registrovano više od 6.000 slučajeva infekcije i 240 slučajeva smrti koji se mogu povezati sa koronavirusom.

Ugovor koji je potpisan u rekordno brzom roku od četiri dana, uprkos upozorenjima da može sadržavati neregularnosti, navodi da jedan aparat košta 27.000 dolara. Također, stručnjaci su upozorili da aparati nisu pogodni za upotrebu u odjeljenju za intenzivnu njegu.

Ministarstvo vanjskih poslova Bolivije kontaktiralo je Davida Alberta Pareju, ambasadora u Španiji, da se očituje o problemu i da odgovori da li je i sam učestvovao u procesu nabavke koja je teška oko pet miliona dolara.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više