U Saudijskoj Arabiji zbog pandemije neće biti zajedničkih iftara i teravih-namaza u džamijama

Veliki muftija Saudijske Arabije Abdulaziz al-Sheikh saopćio je danas da će se zbog pandemije COVID-19 tokom predstojećeg ramazana teravih-namazi u toj zemlji obavljati u kućama, a ne u džamijama, prenosi Anadolu Agency (AA).

Al-Sheikh je kazao da će i tokom predstojećeg ramazana na snazi ostati mjere prevencije širenja koronavirusa u Saudijskoj Arabiji, uključujući i zabranu obavljanja svih zajedničkih namaza u džamijama.

Saudijska novinska agencija SPA javlja da je Al-Sheikh kazao da će se u kućama klanjati i bajram-namaz ako epidemija bude prisutna do kraja ramazana.

Ranije su saudijske vlasti zabranile obavljanje zajedničkih namaza u džamijama, uključujući i džumu-namaz, a tokom ramazana će biti zabranjeni zajednički iftari u džamijama, kao i vjerski obred itikaf tokom kojeg muslimani posljednjih deset dana ramazana provode u intenzivnim molitvama u džamijama.

U Saudijskoj Arabiji je koronavirusom zaraženo 7.142 ljudi, a umrlo je 87 osoba.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više