TREBAMO LI PRESTATI BROJATI? // Velika Britanija obustavlja objavljivanje broja umrlih od korone

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock pozvao je na što hitnije preispitivanje metodologije kojom Državna agencija za javno zdravstvo Engleske utvrđuje sm*tnosti povezane s koronavirusom.

Naime, prema pisanju BBC-ja britansko javno zdravstvo istaklo je da je moguće da su se u Engleskoj preuveličavale brojke umrlih povezanih s koronavirusom, stoga je odlučeno da će se privremeno prekinuti svakodnevno izvještavanje o broju ovih sm*tnih slučajeva.

“Trenutno se u broj umrlih ubrajaju svi koji su bili pozitivni na koronavirus i u međuvremenu su umrli, a da se ne navodi koliko je vremena prošlo od testiranja do sm*ti”, istakao je Matt Hancock, ministar zdravstva Velike Britanije.

Hancock ističe da je broj umrlih podrazumijevao sve sm*ti, iako je od pozitivnog testa do nečije sm*ti prošlo i nekoliko mjeseci. Međutim, u drugim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva ubrajali su se samo umrli u roku od 28 dana od momenta dobijanja pozitivnog testa.

O neslaganjima u brojkama za BBC je govorio i profesor na Univerzitetu na Oxfordu koji je istakao da su se u Engleskoj, od Nacionalne zdravstvene službe dnevno prijavljivala 30 do 35 sm*tna slučaja, dok je Državna agencija za javno zdravstvo prijavljivala uduplani broj slučajeva.

U Engleskoj je 40.528 sm*ti do sada povezivano s koronavirusom.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više