Njemački zavod za statistiku: Četvrtina Nijemaca ima migrantsko porijeklo

Četvrtina svih stanovnika Njemačke imaju migrantsko porijeklo što je naviša brojka zabilježena u toj zemlji od 83 milliona ljudi.

Njemački zavod za statistiku je saopštio da 25,5 odsto građana, ili oko 20,8 ljudi ima migrantske korjene prema posljednjim podacima iz 2018. godine, prenosi AP.

To je povećanje od 2,5 odsto u poređenju sa 2017. godinom.

Prema definiciji Zavoda, osoba ima “migrantsko porijeklo” ako je bar jedan roditelj imao strani pasoš u vrijeme njenog rođenja.

Imigracija ostaje aktuelna tema u Njemačkoj uprkos tome što se talasi migracija nisu ništa novo, prenosi agencija i podsjeća da su poslije Drugog svjetskog rata milioni radnika iz Turske pomogli da se država ponovo izgradi.

Kako se navodi, mnogi od njih se nisu vratili u matičnu zemlju, već su doveli i svoje porodice.

U novije vrijeme više od milion migranata pobjeglo je u Njemačku iz ratom razorene Sirije, Iraka i Avganistana.

/ Izvor: vijesti.ba

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više