EVO ŠTO JE KORONA VIRUS OVOLIKO OPASAN: Sad nam je sve jasno!

Američki naučnici otkrili su strukturu enzima nazvanog NSP16 koji virus kovid-19 koristi da zavara imuni sistem i dobije pristup domaćim ćelijama koje otima da bi se razmnožavao

Ovo otkriće moglo bi da dovede do novih lijekova za pacijente oboljele od virusa kovid-19, a koji bi sprečili da virus prođe kroz imuni sistem, prenosi britanski Skaj njuz.

Enzim se koristi za modifikovanje nečega što se naziva mesindžer RNA capi, a koji ćelijama “govori” da su proteini i kaže im da stvaraju nove.

– Radi se o kamuflaži. To je modifikacija, kojima se varaju ćelije – izjavio je doktor Jogeš Gupta sa Univeziteta u Teksasu.

korona-virus-830x0-1

Dešifrovanje strukture enzima moglo bi da omogući istraživačima da razviju lijekove – nove male molekule koji bi mogli da spriječe NSP16 od stvaranja modifikacija.

U tom slučaju bi imuni sistem, navodi se, prepoznao napad virusa i mogao da uzvrati napad.

– Jogešov rad je otkrio 3D strukturu ključnog enzima virusa kovid-19 potrebnog za umnožavanje. Ovo je značajan napredak u našem razumijevanju virusa – izjavio je koautor studije Robert Hrom, prenio Tanjug.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više