Zaraženo još devet osoba u RS, među njima doktor i medicinska sestra

U Republici Srpskoj, u protekla 24 sata, testirana su ukupno 272 uzoraka na Covid-19. Od tog broja, koronavirus je potvrđen kod devet osoba.

Potvrdio je ovo jutros ministar zdravlja RS, Alen Šeranić, navodeći da je zaražen i jedan doktor, te jedna medicinska sestra.

– Razlog ovom broju rađenih uzoraka je prije svega 1. maj, s obzirom da se radi o uzorcima koji su uzeti za 1. maj – rekao je Šeranić.

Virus je potvrđen kod 5 žena i 4 muškaraca, od kojih su jedan muškarac i jedna žena mlađe životne dobi.

U jučerašnjim nalazima, virus je potvrđen kod jednog doktora medicine iz bolnice u Doboju i jedne medicinske sestre iz UKC RS.

– Sve osobe, kao i ove su imale prethodne kontakte sa pozitivnim slučajevima – rekao je Šeranić.

Ministar je rekao kako su tri osobe iz Banje Luke, dvije Prijedora, te po jedna iz Dervente, Doboja, Bosanske Gradiške i Laktaša.

Testiranje u staračkom domu

U okviru ovog epidemiološkog nalaza testirana su još 52 zdravstvena radnika, te osam osoba koje rade u staračkim domovima, a svi nalazi su negativni.

– Uzorci korisnika i radnika iz Doma za starija lica u Derventi, kod kojih smo imali prije dva dana slučaj sa korisnicima koji su pozitivni će biti rađeni u toku dana. Uzeti su svi uzorci u skladu sa protokolom, tako da ćemo istestirati cijeli dom, i korisnike i radnike – pojasnio je Šeranić.

Ukupno 900 zaraženih

U RS je koronavirusom ukupno zaraženo 900 osoba, a u ovom entitetu je preminula 41 osoba, dok se oporavila 381. Obavljeno je više od 14 hiljada tetstiranja.

U UKC RS se liječi 150 osoba, u bolnici u Doboju se liječe 34 pacijenta, u Općoj bolnici u Trebinju je 11 osoba, u Prijedoru šest, Istočnom Sarajevu dvije i u Foči četiri.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više