Ugostitelji i muzičari poručuju: Ako ovako nastavi, otpustit ćemo sve radnike, ugroženi smo

Privrednici, ugostitelji i muzičari iz cijele Bosne i Hercegovine danas su se okupili na protestima ispred Parlamenta BiH.

Ovim činom iskazali su nezadovoljstvo povodom mjera Kriznog štaba, ali i cjelokupne situacije u kojoj su se posljednjih mjeseci našli.

Na protestima se okupilo pedesetak nezadovoljnih ugostiteljskih radnika.

“Mi smo prinuđeni na ove proteste. Imamo ogroman problem. Svi problemi su prebačeni na ugostitelje. Naša agonija traje već tri, četiri mjeseca. Moramo da otpuštamo radnike. Ove mjere su za nas katastrofalne. Sada nas je samo izašlo pedesetak jer nam je toliko dopušteno, ali se nešto ne poduzme i ako nas nastave uništvati mi ćemo morati organizirati masovnije proteste”, rekao je Senad Jukić iz kluba Walter koji je do sada morao otpustiti pedeset posto svojih radnika.

Ugosititeljski radnici su, kako kažu, revoltirani zbog činjenice da se mjere Kriznog štaba već mjesecima odnose samo na njih.

“Krizni štab donosi odluke koje se odnose samo na ugostiteljske objekte, kao da koronavirus samo tu cirkulira. Poštujemo mjere distance, nošenje maski. Nemamo ništa protiv inspekcije koja kažnjava one koji ne poštuju naredbe, ali moj klub najveći profit ostvaruje upravo od 23 sata. Ako se ovako nastavi morat ću otpustiti još radnika”, kazao je Jukić.

Abid Šurković vlasnik nekoliko ugostiteljskih objekata u Sarajevu kazao je da je prije pandemije koronavirusa imao 45 radnika, te da ih trenutno ima 20.

“Imao sam pet poslovnih jedinica od kojih sam već dvije zatvorio. Ako se ovako nastavi morat ćemo zatvoriti sve poslovne jedinice i otpustiti sve radnike”, kazao je Šurković.

Novim mjerama nezadovoljni su i muzičari.

“Imam četvoročlanu porodicu i svi smo na birou. Ja živim od muzike. Tražim od države da nam daju neku pomoć ako je radno vrijeme do 23 sata ili da bar da produže radno vrijeme ugostiteljskih objekata. Nama bi taj sat vremena puno značio”, Ališan Ademović.

Ugostitelji su od bh. vlasti tražili da im se omogući radno vrijeme u skladu s načinom registracije, te da, ukoliko im se u potpunosti zabranjuje rad, država preuzme fiksne troškove kirije, plate radnicima i uplate doprinosa.

Podsjećamo, Krizni štab federalnog ministarstva zdravstva krajem prošle sedmice donio je odluku da radno vrijeme ugostiteljskih objekata u Federaciji BiH bude maksimalno do 23 sata što je izazvalo revolt ugostiteljskih radnika.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više