U UIO pronađeno devet lažnih diploma, jedna izdata u instituciji koja nikada nije ni postojala

Provjerama vjerodostojnosti diploma uposlenika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine, utvrđene su nepravilnosti kod devet diploma.

Nepravilnosti su, navode iz UIO-a BiH, utvrđene kod dvije diplome koje su izdale visokoškolske ustanove iz inostranstva. Naime, nakon obavljenih provjera, utvrđeno je da je te diplome izdala visokoškolska ustanova koja nije upisana u registru visokoškolskih ustanova, niti je licencirana i akreditirana u zemlji provjere, a forma diplome koja je poslana na provjeru ne odgovara formi visokoškolskih kvalifikacija koji se izdaju u zemlji provjere.

Za jednu je diplomu utvrđeno da ju je izdala obrazovna ustanova koja nikada nije ni postojala. Za pet diploma je utvrđeno da ih nisu izdale obrazovne ustanove koje su na njima navedene.

Jedno rješenje o nostrifikaciji diplome je poništeno, te je naloženo poništenje diplome visokoškolske ustanove u BiH, kod koje je prilikom upisa studijskog programa priložena inostrana diploma.

Loading...

– U slučajevima otkrivanja bilo kakve nepravilnosti, UIO je poduzimala sve zakonom propisane radnje, navodi se u odgovoru iz UIO-a na zastupničko pitanje Mirjane Marinković-Lepić.

Uprkos zahtjevu za dostavljanje i podataka o osobama kod kojih su utvrđene nepravilnosti, taj dio odgovora je izostao zbog, kako navode iz UIO-a BiH, Zakona o zaštiti ličnih podataka BiH.

Loading...
Loading...

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više