“Srebrena malina” ima rok do 27. maja za uvoz preostalih 20 respiratora, inače će trebati novu dozvolu (VIDEO)

Direktor Agencije za lijekove Aleksandar Zolak danas je na “saslušanju” kod Odbora za utvrđivanje činjenica za nabavku 100 respiratora Doma naroda Parlamenta FBiH kazao da firma “Srebrena malina” ima dozvolu za uvoz medicinske opreme koja važi do 27. maja.

Uvoznik respiratora za potrebe Vlade FBiH firma “Srebrena malina” dozvolu za uvoz medicinske opreme dobila je 27. aprila, dakle retroaktivno nakon što su respiratori već kupljeni i stigli u BiH, tačnije njih 80.

Kako je rečeno takve dozvole imaju rok trajanja, a dozvola koju je dobila “Srebrena malina” ima rok 30 dana. To znači da im dozvola vrijedi do 27. maja. Ova informacija možda bi bila samo protokolarna da “Srebrena malina” ne mora uvesti još 20 respiratora, koliko je definisano ugovorom. Tih 20 respiratora nisu stigli 25. aprila, a razlog je navodno što kompanija FlyBosnia nije imala prostora u avionu za cjelokupnu pošiljku.

Tada je rečeno da će preostali respiratori vrlo brzo stići u BiH. U ponedjeljak će biti tačno mjesec dana od toga “vrlo brzo”.

Šta se sada može dogoditi? Sada “Srebrena malina” mora tražiti novu dozvolu od Agencije, ako kojim čudom te respiratore ne dobave do 27. ovog mjeseca.

Sada se postavlja pitanje da li “Srebrena malina” uopće može dobiti novu dozvolu u datim okolnostima, a naročito zbog činjenice da su svi računi “Srebrene maline” blokirani.

Direktor Zolak je nakon sastanka medijima kazao da je sve urađeno po zakonu što se tiče Agencije za lijekove i medicinska sredstva te da nem aništa sporno što je “Srebrena malina” dozvolu za uvoz dobila retroaktivno.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više