Riješila sina, na red došla kćerka: Bisera Turković predložila svoju kćerku za članicu UNOCT-a u New Yorku?

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković (SDA) dobro je iskoristila mandat ministrice da riješi radno-pravni status svoje djece. Prvo je Osman Mehmedagić bez ikakvog konkursa zaposlio njenog sina u Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA) BiH te ga poslao na rad u Ambasadu BiH u Kataru, a prema pisanjima medija sada je na red došlo i da se riješi radni status kćerke ministrice Turković, objavljuje portal pressmedia.ba.

Prije nekoliko mjeseci Bisera Turković zaplakala je na N1 televiziji ogorčena reakcijama građana Bosne i Hercegovine na zaposlenje njenog sina u OSA BiH. Tvrdila je Turković da se prozivanjem njenog sina – koji je posao dobio dobrom voljom Osmana Mehmedagića – destimulišu mladi ljudi i da se zbog toga ne vraćaju u BiH.

Ova njena izjava pokazala je da ministrica Turković očito živi u nekoj drugoj realnosti, odnosno da nije svjesna kako mladi ljude odlaze iz BiH upravo zbog toga što poslove u institucijama sistema dobijaju djeca ministara. Njena reakcija u suštini predstavlja politički bezobrazluk i šamar svim građanima BiH koji, prema ministricinim shvatanjima, žele da njen sin dobije posao bez konkursa.

Isto kako žele posao za njenog sina, građani Bosne i Hercegovine – prema tumačenjima ministrice – insistiraju i da se njena kćerka zaposli ispred BiH u Ujedinjene nacije (UN). Ministrici Turković nije palo napamet da postoji realni sektor i da nema ništa sramotno u tome da njena djeca rade u privatnim firmama za prosječnu plaću isplaćenu u BiH, piše isti izvor.

Portal Dnevnik.ba objavio je da je kandidatkinja BiH za članicu Ureda za borbu protiv terorizma pri Ujedinjenim narodima (UNOCT) Semra Turković, kćerka ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković. Ona je čak u svojstvu ministrice vanjskih poslova BiH, prema pisanjima medija, poslala pismo ministru vanjskih poslova Turske Mevlutu Çavusogluu u kojem ga poziva da pomogne BiH da pristupi organizaciji (u prijevodu, da pomogne da se uhljebi njena kćerka).

O njenim pokušajima da progura svoju kćerku u UN zvanično nisu upoznati ni Predsjedništvo BiH (koje je nadležno za vođenje vanjske politike BiH), a ni Ministarstvo sigurnosti BiH (koje bi trebalo biti upoznato jer se radi o borbi protiv terorizma).

Posebno je zanimljivo što ministrica Turković za svoju djecu uvijek gleda pozicije koje će ih izvući iz Bosne i Hercegovine. Tako je njen sin na osnovu sporazuma koji imaju OSA BiH i MVP BiH ekspresno poslat na rad u Ambasadu BiH u Kataru dok se za njenu kćerku gleda posao u dalekom New Yorku.

Treba podsjetiti da je Bisera Turković, nakon što je Osman Mehmedagić zaposlio njenog sina u OSA BiH, poslala pismeni dopis predsjedavajućem Vijeća ministara BiH u kojem traži da se Mehmedagić ponovo izabere za direktora OSA BiH. Mehmedagića je u medijima počastila komplimentima kako je on za nju “heroj”.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više

Pravila privatnosti