Raspisan konkurs za državni zatvor, traže 100 radnika, inspektore, policajce, ljekare…

Ministarstvo pravde BiH raspisalo je javni konkurs za prijem u radni odnos 100 zaposlenika u Zavodu za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH u Istočnom Sarajevu, potvrđeno je za „Avaz“ u tom ministarstvu.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Od ukupno 100 pozicija oglašenih na prvom konkursu za zapošljavanje u državnom zatvoru najviše ih se odnosi na „ovlašteni zavodski službenik u činu starijeg policajca“, kojih se traži čak 61.

Konkurs je objavljen u petak, 29. novembra, a ostaje otvoren 15 dana od tog dana.

Inače, ranije je objavljeno da će državni zatvor, po sistematizaciji radnih mjesta, imati oko 300 čuvara, administrativnih radnika, kuhara, odgajatelja…Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

U ovaj objekt uloženo je oko 40 miliona eura. Tehnički prijem državnog zatvora izvršen je još početkom oktobra prošle godine, no, još se ne zna kada će zatvor početi s radom, odnosno kada će u njega ući osuđeni za najteža KD, među kojima su i ra*tni zl**ini.

Trenutno se dan smještaja osu*enika koji bi trebali biti prebačeni u državni zatvor u entitetskim zavodima plaća 40 KM, a takvih je zatvorenika oko 480. To znači da mjesečno u te svrhe bude isplaćeno više od 570.000 maraka!Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Podsjećamo, Marko Vujević, diplomirani pravnik, imenovan je za vršioca dužnosti upravnika Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

Okorjele kri**nalce i ra*tne zl***nce u državnom zatvoru čekaju uvjeti gotovo ravni onim hotelskim. Dok, primjerice, u ustanovama gdje se zbrinjavaju mentalno invalidna djeca, poput one u Pazariću, vladaju teški uvjeti, osu*enici za najteža KD na raspolaganju će imati najmoderniju kuhinju, udobne sobe, najmoderniju stomatološku ordinaciju, salu za rekreaciju, fitnes i „ljubavnu sobu“…Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Jasno je da se u BiH evropski standardi i osnovna ljudska prava poštuju kada su u pitanju zatvorenici, ali ne i djeca.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više