Privatne stomatološke ordinacije u BiH su ugrožene

Pandemija koronavirusa u tešku situaciju dovela je brojne stomatologe u našoj zemlji, a koji su, radi mjera zaštite i odluke štaba, od 24. marta zatvorili ordinacije. Prema riječima Nermina Ljubunčića, predsjednika Sekcije privatnih stomatoloških ordinacija i zubotehničkih laboratorija, svjetske preporuke su da se rade samo hitni slučajevi.

Zaštitna oprema

– Ali, u privatnom sektoru to je nemoguće zbog teškog pronalaska zaštitne opreme. Na nivou naše zemlje to su uradile državne poliklinike, ambulante i domovi zdravlja jer su imali pomoć od kriznih štabova – kaže on, dodajući da su to krvarenja, ublažavanja jakog bola, liječenje nekih infekcija .

Takvi pacijenti moraju proći trijaže, imati negativnu epidemiološku sliku, da bi bili tretirani. Uprkos tome, dodaje, ni ta oprema nije stopostotna zaštita i parcijalno ih štiti.

– Troslojne maske nestaju i manje ih je na tržištu. Tako da, morat će nam se, kada ovo prođe, omogućiti adekvatna oprema da bismo nastavili rad. Činjenica da smo brzo ostali bez maskih i rukavica ukazuje potrebu da nadležni prepoznaju proizvodnju istih, kao nekada, da imamo vlastite kapacitete – smatra Ljubunčić.

Kada se radi o privatnim ordinacijama, Ljubunčić ističe da će mnogi morati smanjiti kapacitet uposlenih jer su mjere došle veoma kasno, zbog čega su mnogi dobili otkaz.

Privatni stomatolozi ne rade od 24. marta Foto: Ilustracija

– Privatne stomatološke ordinacije u BiH su ugrožene zbog pandemije, svi mi kontaktiramo i to je činjenica. Ovo je izbacilo na površinu niz problema s kojima smo ranije bili suočeni, ali i one koji nas tek očekuju. Plan je osnovati udruženje na nivou države, pa da se na taj način djeluje i traže rješenja – govori on.

Ogromni gubici

Na kraju ne krije da će, kada pandemija prođe, vladati strah kod stomatologa, ali i pacijenata, te da će mnogi pretrpjeti ogromne gubitke jer su uložili dosta novca u opremu, a ostat će i bez radne snage, ali i opreme koja je u isteku roka i mora se baciti.

Ljubunčić smatra da bi stomatolozima mogle pomoći jedino olakšice kakve se budu pravile prema svim drugim sektorima.

– Do poskupljenja cijena pojedinih potrošnih materijala je došlo. Moraju se vratiti cijene kakve su bile prije, da ordinacije ne moraju podići cijene usluga. Također, država nas, barem u ovim mjesecima, treba subvencionirati i da se ne zaobiđu nositelji stomatoloških djelatnosti, te da i njima izađe država u susret – zaključuje on.

Stomatologija će se jako dugo oporavljati jer nemaju svi jednak pristup i razmišljanje prema pandemiji i jer će se pojedini klasteri zadržati i u narednom periodu.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više