Poslovnim ljudima i porodicama umrlih koji nisu naši državljani omogućen ulazak u BiH

Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, čime se uz ispunjavanje određenih uslova poslovnim ljudima omogućava ulazak, kao i porodicama umrlih radi prisustva ukopu.
 
Odluku o dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u
Bosnu i Hercegovinu donesena je na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH i omogućavaju ulazak i boravak strancu koji u Bosnu i Hercegovinu ulazi zbog poslovnih obaveza.

“Uslov je da posjeduje pozivno pismo pravnog lica iz Bosne i Hercegovine koje ga angažuje u BiH i potvrdu o negativnom testu na virus SARS-KOB-2 ovlaštene laboratorije, ne stariju od 48 časova od trenutka ulaska”, stoji u saopćenju Vijeća ministara BiH.

Odredbe o zabrani ulaska iz člana 2. ove odluke ne primjenjuju se na državljane Bosne i Hercegovine koje imaju dvojno državljanstvo te oni mogu ući u Bosnu i Hercegovinu sa ličnom kartom izdatom od strane nadležnog tijela Bosne i Hercegovine, bez obzira na način ulaska u drugu državu iz koje se vraćaju.

“Istovremeno je omogućen boravak u BiH strancima, članovima uže porodice (bračni partner, roditelji, djeca, braća i sestre) umrle osobe radi prisustva njenom ukopu, najviše 72 časa od trenutka ulaska u BiH, ne računajući eventualni period izolacije, pod uslovom da posjeduju dokaze o smrti i srodstvu sa umrlom osobom”, navodi se u saopćenju Vijeća ministara BiH.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i objavljuje se u “Službenom glasniku BiH”.

U okviru preventivnih mjera za sprječavanje širenja korona virusa, u Bosni i Hercegovini je jutros stupila na snagu zabrana ulaska strancima.

Podsjećamo, na bh. graničnim prijelazima je 25. marta počela primjena odluke Vijeća ministara BiH o zabrani ulaska strancima, kako bi se suzbile posljedice pandemije koronavirusa. Od 30. marta zatvorena su četiri aerodroma u BiH za putnički saobraćaj.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više