Sporazum Sarajlića i Vrače klasična politička korupcija? Hoće li koalicija “zaštitara“ i SDA završiti u tužilaštvu

Sporazum između Asima Sarajlića, potpredsjednika SDA, i Eldina Vrače, čelnika Snage centra iz Zenice, o zajedničkom djelovanju u Parlamentu Federacije BiH, kako stvari stoje, klasična je političko-finansijska korupcija iza koje stoji posao težak 6,6 miliona maraka, piše Avaz.

Za dan dozvola

Loading...

Toliko je, naime, privatna Vračina kompanija „AE Sigurnost“ dobila na tenderu „Elektroprivrede BiH“ nekoliko dana prije potpisivanja koalicije sa SDA, a posao se odnosi na obavljanje fizičke zaštite ljudi i imovine u objektima i prostorima EPBiH i transport novca.

U prilog tome ide i činjenica da je Vrače, uz pomoć SDA-ovog ministra unutrašnjih poslova FBiH Aljoše Čampare za samo jedan dan dobio dozvolu da njegova četiri blindirana vozila mogu prevoziti novac, iako je riječ o proceduri na koju se čeka mjesec i po.

S pravom se onda postavlja pitanje hoće li tužilaštvo postupiti po službenoj dužnosti i ispitati sve navode medija, koji već danima pišu o ovoj temi, a tiče se dodjeljivanja poslova državne firme državnim parama zarad ličnih dogovora i poslova u vezi s vlašću privatnoj firmi.

Vjetar u leđa tužiocima jeste i to što je Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA i predsjednik Kantonalnog odbora ove stranke u KS, već optužen u predmetu „Bosna“ za malverzacije i nezakonita zapošljavanja u državnim firmama, među kojima je i EPBiH.

Tužioce bi moglo zanimati i to kako je „Elektroprivreda BiH“, na čijem je čelu SDA-ovac Bajazit Jašarević, dodijelila posao firmi koja ima svega četiri blindirana vozila i oko 150 radnika, a za tu vrstu posla potrebno joj je najmanje 20 specijaliziranih vozila.

Afera u RS

Ranije tendere za ovaj posao dobivao je konzorcij koji čini nekoliko agencija i imaju ukupno 3.000 uposlenika. Samo u Tuzli ove su poslove obavljale tri agencije, koje zajedno imaju više od 800 uposlenika.

Ova vrsta dogovora, ustvari, itekako podsjeća na aferu „Papak“ u RS, koja se ticala kupovine zastupnika radi formiranja parlamentarne većine u tom entitetu. Tada je SNSD, da bi osigurao većinu, dvojici poslanika obećao razne pogodnosti.

Karić: Gledaju samo svoj interes

Eldin Karić, direktor Antikorupcijske mreže “Account“, kazao je za „Avaz“, komentirajući sporazum SDA i Snage centra, kojem je prethodila dodjela višemilionskog ugovora, da je „to postalo uobičajena praksa“.

– Mnoge koalicije nastale su ne zbog ideoloških i nekih drugih ambicija, nego čisto zbog koristi. Ovo što se dešava samo je jedna od sličnih manifestacija te pojave da predstavnici političkih stranaka prvenstveno gledaju vlastiti interes i kako oni iz svega toga mogu izvući neku korist. Tek kasnije gledaju kako da se uklope u političke platforme, koje i ne postoje – kaže Karić.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više