Novo Vijeće ministara BiH: Poznati kandidati iz RS-a i HDZ-a, čeka se na probosanski blok

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija trebao bi u srijedu nastaviti razgovore sa strankama čije je sjedište u Sarajevu u vezi s formiranjem novog sastava Vijeća ministara, saznaje Srna.
No iz SDA nam ovu informaciju još nisu mogli potvrditi budući da još nema do kraja dogovorenih imena kandidata za državne ministre i njihove zamjenike.

I lider SBB-a Fahrudin Radončić danas je u izjavi za medije dao do znanja da u bloku SDA-SBB-DF još nema konačnog dogovora oko imena kazavši da će SBB o tome da li će on biti kandidat za ministra sigurnosti ili ne donijeti tek naredni ponedjeljak.

“Delegacije SDA i HDZ-a će se vjerovatno vidjeti u četvrtak, ukoliko je moja informacija tačna. Ono što je sigurno, tačno je da će se SDA, SBB i DF u petak naći na nivou lidera i prvih saradnika, gdje će se razgovarati ozbiljnije i o koaliciji i o nekim programskim stvarima koje se sada ne spominju”, izjavio je Radončić.

Iznio je pak očekivanja da će se Tegeltija, kako je rekao, javiti ove sedmice kako bi vidjeli njegov plan, što znači da bi on sa SDA, SBB-om i DF-om još tokom ove sedmice mogao obaviti konsultativne sastanke.

Sam Radončić, odgovarajući na pitanje o tome da li će on biti kandidat, je rekao:

“Ja bih volio da to bude neko drugi, volio bih čak da to bude žena, ali SBB i rukovodstvo će procijeniti šta je najbolji interes građana BiH, pa i samog SBB-a, gdje je moja obaveza da, ako treba, ponovo radim u najboljem interesu svog političkog projekta i građana”.

Inače, Tegeltiji su danas dostavljena imena ministara i zamjenika ministara iz Republike Srpske i HDZ-a. Za ministarske pozicije iz SNSD-a predloženi su Staša Košarac za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Vojin Mitrović za ministra transporta i komunikacija, dok je DNS danas predložio Draška Aćimovića iz reda ostalih za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH.

Kada je riječ o zamjenicima ministara iz RS, za zamjenika ministra civilnih poslova predložen je Siniša Ilić iz Ujedinjene Srpske, za zamjenika ministra odbrane Mirko Okolić iz SNSD-a i za zamjenika ministra sigurnosti Vladimir Mijatović iz SP-a.

Iz HDZ-a dostavljena su imena Vjekoslava Bevande za ministra finansija i trezora, Јosipa Grubeše za ministra pravde i Ankice Gudeljević za ministrice civilnih poslova BiH. Јosip Brkić predložen je za zamjenika ministra vanjskih poslova, Mijo Krešić za zamjenika ministra odbrane i Ljiljana Lovrić za zamjenika ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Što se tiče ostalih kandidata za ministre iz probosanskog bloka, SDA bi na poziciji ministra vanjskih poslova trebala predložiti Biseru Turković, dok bi na čelu Ministarstva odbrane trebao zasjesti Sifet Podžić iz DF-a.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više