Izbor na SDA: Zašto se čeka s formiranjem Vlade FBiH i planira li HDZ mjesto potpredsjednika ostaviti SNSD-u

Zašto nema vlasti na državnom nivou jasno je odavno. Nesloga u vezi NATO puta naše zemlje glavni je razlog zašto nije formirano Vijeće ministara. Ipak, to pitanje ne koči federalni nivo, ali još uvijek nema niti se aktivno razgovara o formiranju Vlade FBiH te izbora predsjednika i potpredsjednika entiteta, piše klix.ba.
Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.
U FBiH svako je za svakoga krivac. SDA smatra da je HDZ taj koji ne želi formiranje vlasti. HDZ to odbacuje i poručuje da je krivica i u SDA i da sve treba formirati u paketu, dakle i državni nivo.

S druge strane opozicija smatra da su krivi i jedni i drugi. A krivi su jer im se ne žuri. SDA i HDZ su svakako u vlasti na federalnom nivou još od kraja 2014. godine, rapolažu budžetom, upravljaju javnim preduzećima, pa im se očito ne žuri jer znaju da će “isti igrači” istrčati na teren i za novi mandat.
Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.
A taj mandat je trebao da se računa još prije godinu dana. Ipak, HDZ forsira priču o izmjenama Izbornog zakona i to po računici koja njima odgovara, a najviše se odnosi na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, ali i segment koji se odnosi na izbor članova Predsjedništva.

U sudaru nacionalnih i građanskih stremljenja već duže od godinu dana ništa konkretno se nije dogodilo po tom pitanju i u suštini se zahtjevu vrte u krug.

A pozicije su već podijeljene. SDA će dobiti mjesto premijera, HDZ vjerovatno ministarstvo finansija. HDZ će dobiti poziciju predsjednika FBiH, s obzirom da kontrolišu 2/3 u Klubu Hrvata u Domu naroda.
Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.
S druge strane SDA će dobiti mjesto potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda i onda ostaje nepoznanica ko će biti potpredsjednik iz reda srpskog naroda.

Spominje se opcija da će HDZ to “rezervisati” za kandidata iz reda SNSD-a, kako bi Milorad Dodik na određeni način participirao u vlasti u FBiH. Tu će ključnu ulogu odigrati SDA, koja će se prikloniti HDZ-u ili će uz pomoć opozicije kao i 2014. izabrati potpredsjednika koji nije kadar SNSD-a.

U četvrtak će se u Mostaru održati sastanak delegacija SDA i HDZ-a te se očekuje više informacija o tome kada će se krenuti u proces formiranja Vlade FBiH ukoliko je dogovor uopće i moguć s obzirom na trenutno političko stanje.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više