Evo koje osobe mogu ući u BiH! Dodatni uvjeti za ulazak stranih državljana u BiH!

Granična policija Bosne i Hercegovina obavlja granične provjere u skladu sa Zakonom i i Odlukom Vijeća ministara, kojom se privremeno zabranjuje ulazak stranim državljanima koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu.

Odluka se ne primjenjuje na:

a) zdravstvene radnike koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu radi angažmana u struci,
b) osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje,
c) prekogranične radnike,
d) službe i timove Civilne zaštite,
e) pripadnike V0JNIH snaga država članica Sjeveroatlantskog ugovora i ostalih država koje sudjeluju u Partnerstvu za mir i pripadnika Stožera NAT0-a i EUF0R-a u Bosni i Hercegovini,
f) strance koji imaju odobren stalni ili privremeni boravak u BiH,
g) vozače i pratitelje u slučajevima prijenosa pos**tnih ostataka,
h) posade teretnih vozila i brodova u međunarodnom prometu,
i) čelnike država i članove njihovih delegacija čiji je dolazak i odlazak najavljen GPBiH diplomatskim putem ili putem protokola nadležnog tijela BiH,
j) tranzit stranaca radi povratka u zemlju uobičajenog boravka, bez zadržavanja na teritoriju BiH,
k) strance koji imaju posebnu dozvolu za ulazak Bosnu i Hercegovinu, boravak ili tranzit kroz Bosnu i Hercegovinu iz*atu od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Navedene osobe obvezne su pridržavati se i poštovati sve upute i naredbe nadležnih tijela Bosne i Hercegovine (epidemioloških i zdravstvenih službi).

Vijeće ministara BiH je na 18. izvanrednoj sjednici, održanoj 30.4.2020. godine, donijelo Odluku o dopuni Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, koja stupa na snagu danom donošenja.

Ovom Odlukom dodatno je propisano da se u članku 2. stavak (5), iza točke k) Odluke, dodaje nova tačka l) koja glasi:
na državljane susjednih država koji u Bosnu i Hercegovinu ulaze radi obavljanja poljoprivrednih radova i imaju poljoprivredno zemljište u Bosni i Hercegovini, a koji su dužni da prilikom prelaska državne granice radi obavljanja privrednih radova na tom zemljištu posjeduju dokaz o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem ili izjavu vlasnika poljoprivrednog zemljišta da osoba obavlja poljoprivredne radove na njegovom zemljištu.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više