Čerkez: Razmatramo mjere samoizolacije za svaku državu, nije isto kada građani dolaze iz Italije ili iz neke druge zemlje gdje je normalizirano stanje

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez kazao je da je u posljednja 24 sata testirano 900 pacijenata, od čega je pet pozitivnih na Covid-19.

– U bazu podataka je uneseno još 1.500 testova, tako da je sada testirano ukupno 30.712 građana, 1.009 je bilo pozitivno. Oporavljeno 848 osoba, 44 pacijenta su oporavljena u posljednja 24 sata. U FBiH imamo 124 pozitivna slučaja. Stanje u BiH je pod kontrolom. Epidemiološka situacija je stabilna. Imamo 25 pacijenata pozitivnih u bolnicama. Niko nije na respiratoru – rekao je Čerkez.

Kazao je da se razmatraju mjere, nakon što budu otvorene granice, kako će se odrediti prema kojim zemljama.

– Nije isto kada dolaze iz Italije ili iz neke druge zemlje gdje je normalizirano stanje. Imat ćemo još par sastanaka. Prijedlog je da do 30. maja na snazi ostanu i mjere samoizolacije. Potrebne su jako, da održimo ovo stanje – rekao je Čerkez.

Kada je riječ o otvaranju nargila barova, Čerkez je kazao da još nije vrijeme za to.

– Pitanje je štetnosti nargila za organizam koji je vrlo osjetljiv. Svi kafići koji imaju šiše, apelovao bih da shvate ovu sitauciji i da nam pomognu. Mogu raditi kao kafe barovi, ali se moramo uzdržati i pokušati provesti mjere. Razmatrali smo to, očitovat ćemo se za šiša barove – dodao je Čerkez.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više