BiH zaostaje za susjedima, proizvodi lošijeg kvaliteta plasiraju se na tržište

Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine proveo je reviziju učinka na temu “Sistem sigurnosti proizvoda i integracije u tržište EU” te došao do nalaza koji ukazuju da se propisi o sigurnosti proizvoda ne donose u predviđenim rokovima te da BiH značajno zaostaje za zemljama u okruženju kada je u pitanju usklađivanje propisa o sigurnosti proizvoda s propisima EU.
Revizija je obavljena s ciljem provjere da li su institucije BiH efikasne u usklađivanju propisa iz oblasti sigurnosti proizvoda s propisima Evropske unije.
Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.
“Neusaglašenost propisa o sigurnosti proizvoda s propisima EU ostavlja značajne posljedice na građane i ekonomiju u BiH. Zbog nižih zahtjeva za sigurnosti proizvoda i neizgrađene infrastrukture kvaliteta u BiH, otvorena je mogućnost da se proizvodi lošijeg kvaliteta plasiraju na tržište BiH, ugrožavajući zdravlje i živote potrošača. S druge strane, proizvođačima, a naročito onim koji su izvozno orijentirani, otežan je postupak dokazivanja usklađenosti proizvoda sa zahtjevima EU i plasman proizvoda na tržište EU”, navodi se u izvještaju.
Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Zbog nepostojanja tehničkih propisa BiH usaglašenih sa propisima EU, nisu stvorene sve pretpostavke za izgradnju institucija infrastrukture kvaliteta.
Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.
“Usvajanjem usaglašenih propisa o sigurnosti proizvoda povećala bi se potražnja za provjerom njihove ispunjenosti i potakao bi se razvoj akreditovanih tijela za ocjenu usklađenosti proizvoda u BiH. Na taj način tržište BiH bi se zaštitilo od nesigurnih proizvoda, a domaćim proizvođačima bi se olakšao izvoz, odnosno zaštitili bi se od konkurencije koju im prave jeftini, nekvalitetni i nesigurni proizvodi iz uvoza. Veći izvoz i veća proizvodnja u BiH značila bi više zaposlenih i veće ekonomsko blagostanje u BiH”, navode dalje

Izvještaj revizije sadrži preporuku upućenu Vijeću ministara BiH.
Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.
“Ova preporuka bi trebala potaći efikasnost usklađivanja pravnih propisa s propisima EU što će doprinijeti većoj sigurnosti i kvaliteti proizvoda za domaće potrošače i boljim uslovima za izvoznike”, naveli su iz Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više