BiH ima preko 3500 službenih automobila, Švedska nijedan!

Najnoviji prijedlog Saše Magazinovića da se propiše označavanje službenih vozila u BiH naljepnicom ili na drugi odgovarajući način naišlo je na odobravanje javnosti u našoj zemlji.

Na ovaj način biće spriječene brojne ZL0UP0TREBE ali i nepravilnosti u korištenju automobila u vlasništvu institucija Bosne i Hercegovine. Čest je naime slučaj da zaposlenici državnih institucija koriste ova vozila u privatne svrhe, u vrijeme godišnjih 0DM0RA, za porodične potrebe i sl.

Nerijetko se dešava i da se davanjem prava na korištenje službenog vozila ‘kupuje NAKL0N0ST’ u okviru pojedinih institucija, stajalo je u 0BRAZL0ŽENJU Saše Magazinovića.

Niko sa sigurnošću ne može reći tačan broj službenih vozila koja koriste institucije vlasti u državne, entitetske, kantonalne i opštinske svrhe , kao i rukovodioci javnih kompanija u BiH.

Jedina pouzdana evidencija o broju službenih automobila jeste BIRN-ova baza, koja sadrži podatke o voznim parkovima nekoliko stotina institucija i javnih kompanija. Njihova baza službenih automobila zasnovana je na dokumentima o održavanju voznog parka koje institucije objavljuju na Portalu javnih nabavki. Ovi podaci redovno se osvježavaju.

Tako prema ovoj evidenciji, u BIH ima 3.548 službenih automobila, dok je prosječna cijena automobila korištenih u službene svrhe nešto malo niža od 25 000 EUR ( preciznije 48.643 KM).

Najveći broj se odnosi na putnička vozila – 1509 automobila ukupne vrijednosti od skoro 18,5 miliona KM.

Prema BIRN-ovoj databazi najskuplji automobil nabavljen je za tadašnjeg predsjednika RS Milorada Dodika. Vrijednost takvog auotmobila je 258 hiljada KM.

Drugi po vrijednosti je automobil Volkswagen Phaeton koje je nabavio Generalni sekretarijat Vijeća ministara. Vrijednost takvog automobila je 218.790 KM. Zatim slijede još tri automobila čija je vrijednost iznad 200.000 KM a radi se o Audijima A-8 ( dva za Generalni sekretarijat Vlade RS i jedan za Predsjedništvo BiH).

Službeni automobili postali su statusni simboli ovdašnjih vlastodržaca, pa tako nikoga od bh. političara nije ni počešalo kada se Papa Franjo dovezao sa sarajevskog aerodroma u jeftinom Fordu, dok su oni oko njega letali u limuzinama sa sve pripadajućim rotacijama.

Ni političari u Hrvatskoj nisu imuni na ove, za njih, slatke B0LJKE. Dokaz za to jeste i najnovija a*era sa kupovinom Audija A6 trojici od petorice potpredsjednika Sabora. Hrvatski RTL objavio je kako u Vladi Hrvatske koju čini 20 ministarstva broj službenih automobila prelazi 4.000!

Slovenija na primjer, za št*ćene osobe na raspolaganju ima pet automobila, Danska za 20 ministarstava – 20 automobila.

Možda i najzanimljiviji odgovor stigao je RTL-u iz Švedske.

“Nemamo nijedan službeni automobil. Za prevoz ministara odgovorna je švedska sigurnosna služba.”

Pametnom dosta.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više