Apsurdna ODLUKA Vijeća ministara BIH: Veća prava od BH građana imaju građani susjednih država? Dijete čiji roditelj ima HR pasoš može u BiH, dok dijete čiji roditelj ima BH pasoš mora imati PCR test?? (FOTO)

Epidemiološka situacija u BiH se prati i u skladu s tim donose i odluke. Tako je Vijeće ministara BiH odlučilo da je od 12. septembra donijelo odluku o otvaranju bosanskohercegovačkih granica za sve strane državljane koji imaju negativan PCR test.

Naime, Vijeće ministara donijelo je Odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, kojom su granice BiH otvorene za sve strane državljane, pod uslovom da imaju negativan test na koronavirus (pcr) ne stariji od 48 sati.

“Stranci koji ispunjavaju uvjete za ulazak u Bosnu i Hercegovinu, propisane Zakonom o strancima, mogu ući u Bosnu i Hercegovinu uz predočenje negativnog PCR testa na virus SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati do trenutka ulaska u Bosnu i Hercegovinu, precizirano je Odlukom. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a na graničnim prijelazima će se primjenjivati od subote, 12. 9. 2020. godine u 6:00 sati”, navodi se u saopćenju Vijeća ministara.

Od ove odluke su oduzeti državljani Hrvatske, Srbije i Crne Gore koji u BiH mogu  bez predočenja negativnog PCR testa, kao i njihovi supružnici te maloljetna djeca, koji su državljani drugih država, kada u BiH ulaze direktno iz države čiji su državljani.

Bez negativnog PCR testa mogu ući i stranci koji tranzitiraju preko teritorije BiH radi povratka u zemlju uobičajenog boravka, bez zadržavanja na teritoriji BiH.

Svi stranci obavezni su pridržavati se i poštovati sva uputstva i naredbe nadležnih tijela Bosne i Hercegovine (epidemioloških i zdravstvenih službi).

Apsurd nastaje na kraju Odluke VM u članu 5. kojom se poništavaju sve ranije odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH (“Službeni glasnik BiH” broj: 18/20, 20/20, 27/20, 29/20, 34/20 i 44/20).

Shodno tome,  poništavanjem odluke 34/20, ulazak u BiH bez PCR testa nije moguć za supružnike i maloljetnu djecu BH državljana, dok je istovremeno  omogućen ulazak supružnika i maloljetne djece državljana Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Također poništavanjem odluke 29/20 više nije moguć ulazak u BiH, bez prekršajnog procesuiranja, sa ličnom kartom izdatom od nadležnih tjela uz BiH, već te je dokument za validan za prelazak državne granice za državljane BiH isključivo pasoš BiH.

U praksi, ukoliko lice koje posjeduje BH pasoš želi da uđe u Bosnu i Hercegovinu sa svoje dvoje djece koja nemaju BH pasoš, nego su rođena u Austriji i posjeduju pasoš Austrije, oni ne mogu ući bez PCR testa. Međutim, ukoliko lice koje posjeduje pasoš Hrvatske, Srbije ili Crne Gore želi da uđe u Bosnu i Hercegovinu sa svoje dvoje djece koja nemaju BH pasoš, nego su rođena u Austriji i posjeduju pasoš Austrije, oni mogu ući bez PCR testa kako je navedeno u posljednjoj Odluci VM.

Kako doznajemo nadležne službe koje sprovode navedene odluke promtno  su reagirale prema Vijeću ministara ali izmjene odluke još uvijek nema što stvara ogromne probleme BH građanima kao i Graničnoj policiji BiH.

Izvor usn.ba

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više