Afera “Respiratori”: Treba li poslušati odbranu Fikreta Hodžića i respiratore testirati na pacijentima?

Istraga u aferi “Respiratori” se nastavlja, a jedan od elemenata jeste i kvalitet nabavljenih aparata koji su plaćeni 10,5 miliona KM.

Naime, afera koja potresa državu, a zbog koje su bili uhapšeni premijer Federacije BiH Fadil Novalić, direktor FUCZ Fahrudin Solak i vlasnik firme “Srebrena malina”, na samom početku bila je toliko šokantna jer su mediji odmah “izrovili” specifikaciju aparata iz kojih se moglo vidjeti da: prvo – ne koštaju toliko, drugo – nisu velike kvalitete.

Objave medija, naknadno je potvrdilo i vještačenje Tužilaštva BiH. Proveo ga je doktor Ismet Suljević, a njegov nalaz je pokazao da su beskorisni za upotrebu u intenzivnoj njezi kada su u pitanju slučajevi zaraze koronom.

S takvim mišljenjem još se ranije u izjavama za medji složilo desetak anesteziologa, pulmologa, epidemiologa…

Međutim, Hayat je zatražio drugo mišljenje.

U prilogu koji su jučer objavili, nabavljeni respirataori pod šifrom ACM812A su upotrebljivi, kvalitetni i nipošto za odbaciti. To im je potvrdio Anđelko Korušić, voditelj odjeljenja anestezije u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu.

Zanimljivo je da istu tezu zastupa i odbrana osumnjičenih, prije svega Fikreta Hodžića.

Prošlo je u medijima prilično nezapaženo da je odbrana Hodžića prvo diskreditirala nalaz vještaka, tvrdeći da doktor Suljević nije sudski vještak.

Ono što je još zanimljivije jeste stav odbrane da je uvezeni aparat trebalo isprobati na pacijentima, jer se jedino tako vidi da li je upotrebljiv!?

To bi značilo i da, na primjer, vještak saobraćajne struke mora inscenirati saobraćajnu nesreću kako bi vidio ko je kriv?

Poznato je naime, da u ovom trentku niti jedna klinika ili bolnica uopće ne želi prihvatiti te respiratore.

/raport.ba

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više