1. juni / Dozvoljena proslava matura u BiH, ali samo u jednom entitetu

Na sjednici Štaba za vanredne situacije RS donesena je odluka kojom se završnim razredima osnovnih i srednjih škola omogućava proslava matura od 1. juna 2020. godine.

“Dozvoljava se u uslovima koji su definisani u mjerama osiguranja. Moguće je osiguranje najviše 50 ljudi i ovom trenutku, što znači da će škole imati obavezu da organizuju mature, a da se daj broj ne prelazi. Mature će se proslavljati po razredu ili dva razreda”, rekla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS.

Maturanti srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo petog maja završili su sa realiziranjem online nastavnog procesa, a u narednom periodu, kako su kazali u ministarstvu za obrazovanje, naku i mlade Kantona Sarajevo, preostalo je polaganje mature/završnog ispita.

“Zbog situacije izazvane pojavom koronavirusa, zbog epidemiološko-zdravstvenih razloga nije organiziran defile maturanata kroz grad. Iz istog razloga ni učenici koji završavaju deveti razred osnovne škole neće organizirano defileom označiti završetak važnog razdoblja u svom životu. Ministarstvo nije razmatralo mogućnost eventualnog odgađanja proslave maturske večeri za period juli – august, jer smo na stanovištu da epidemiološko – zdravstvena situacija u ovom trenutku ne dozvoljava bezbjedno organiziranje maturske večeri”, navodi se u odgovoru kojeg je potpisao ministar Anis Krivić i kojeg su prneijeli mediji.

U Federalnom ministarstvu zdravstva smatraju da za sada nije vrijeme za događaje, poput maturskih zabava, pogotovo, kako kažu, u zatvorenom prostoru, uzimajući u obzir naredbe Federalno štaba civilne zaštite.

“Kada je riječ o skupljanju na otvorenom, propisano je da je potrebno držati distancu od dva metra i pridržavati se higijensko epidemioloških mjera. Znam da je ovaj događaj maturantima jako važan, jer je to nešto čega će se sjećati cijeli život, ali isto tako trebamo biti svjesni da živimo u posebnim uvjetima izazvanim pandemijom koronavirusa, i moramo se ponašatu u skladu sa tim. Pratimo situaciju i vidjet ćemo šta će donijeti naredni period, kakva će biti epidemiološka situacija i da li će se po tom pitanju moći nešto uraditi”, kazao je Zlatan Peršić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva, prije nekoliko dana.

Prema riječima Mustafe Kadribegovića, pomoćnika direktora Federalne uprave civilne zaštite, koji je ovlašten da njom trenutno rukovodi, mogućnost za održavanje maturskih zabava postoji još od prošle sedmice, ali, kako kaže, samo teoretska.

Nakon odluke u RS, možda se i u situacija u Federaciji BiH promijeni na radost svih maturanata. 

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više