♡ / Pozitivan primjer u BiH: U jeku krize firma iz Orašja zapošljava nove radnike

U jeku krize izazvane pandemijom koronavirusa koja se odrazila i na privredu, turska kompanija sa sjedištem u Orašju, nastavila je s trendom novih zapošljavanja te najavila otvaranje dodatnih radnih mjesta.

Vrijedna investicija

Osnovna djelatnost firme, koja pored BiH, posluje u Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama i Belgiji, je proizvodnja ambalaže od plastičnih masa, koja se pretežno koristi u transportu lijekova, hrane i hemikalija.

“Tržište firme je isključivo Evropska unija. Blizina EU i dobra cestovna povezanost s tržištem pokazali su se kao presudan faktor prilikom izbora lokacije za našu fabriku”, pojasnio je generalni direktor kompanije Ismail Onur Disl i dodao:

“Nakon ostvarenog početnog uspjeha firma proširuje svoj proizvodni asortiman na termo izolacione materijale u građevinarstvu te pokrećemo proizvodnju stirpora (EPS) i filca (EPE foam), a krajem 2019. godine pokrećemo i prvu proizvodnju ekspandiranog polistirena (XPS) u Bosni i Hercegovini, na što smo posebno ponosni”.

Sve proizvode na tržište plasiraju u vlastitoj režiji, podsjetio je Disli te kazao da se “za to brine naša flota od deset najnovijih ‘eko friendly’ teretnih kamiona”.

Podsjetio je da je firma do sada u BiH investirala više od deset miliona eura. Međutim, važnim smatra i usmjeravanje dobiti u daljnje investicije na prostoru Bosne i Hercegovine koja, kako je rekao, pored kvalifikovane radne snage i strateškog položaja uz samu granicu EU, nudi i niz drugih pogodnosti.

Novih više od 20 radnika

Disli je govoreći o situaciji u vezi s pandemijom koronavirusa koja je na globalnom nivou već uzrokovala krizu, kazao kako firma na čijem je čelu ne prati trend otpuštanja radnika, naprotiv.

“Prije ove krize smo imali 60 uposlenih, što nam je bilo i dovoljno. Međutim, od početka krize uposlili smo dodatnih više od 20 radnika, tako da je ukupan broj sada blizu 90. Vidjeli smo da se firme koje znamo zatvaraju, vidjeli smo da naše komšije ostaju bez poslova i prihoda. Pored svih poslovnih razloga, zapošljavanje ljudi je naša društvena odgovornost, u jeku krize to je naša svojevrsna dužnost prema drugim ljudima”, kazao je Disli i dodao da je ovo vrijeme “vrijeme pružanja podrške ljudima”.

Kako je kazao, firma nije umanjila poslovne aktivnosti, proizvodni pogoni te vozila na terenu su i dalje aktivni.

Govoreći o životu u BiH, ovaj turski privrednik je kazao kako se u ovoj zemlji ne osjeća strancem, jer Turska i Bosna i Hercegovina imaju zajednički historiju i tradiciju.

Bosna i Hercegovina je izuzetno povoljna destinacija za investiranje, smatra Disli, pojašnjavajući kako u domenu industrijske proizvodnje institucije BiH pružaju podršku investitorima istovremeno ih držeći pod strogim nadzorom.

“To je posve normalno, važno je da svaki investitor uradi kvalitetne pripremne korake u smislu analiza potrebnih prije samog početka poslovanja u nekoj državi”, rekao je Disli i dodao da u BiH sarađuju sa Ziraat bankom te sa još nekim turskim firmama u zajedničkim projektima.

Pozvao je investitore da dođu u Bosni i Hercegovinu.

“Budućim investitorima želim poručiti da dođu ovamo, BiH vas treba”, rekao je.

Na pomolu nove investicije

Što se tiče planova za budućnost, firma Temax je već uložila preko milion maraka u nabavku opreme za punionicu vode pod vlastitim brendom “Vivit”.

“Pored punionice vode, trenutno smo u fazi odabira izvođača građevinskih radova na našem novom objektu ‘Skladište prehrambenih i neprehrambenih proizovoda’, čiji je osnovni cilj prikupljanje i ambalaža voća i povrća od lokalnih uzgajivača, te usluge skladištenja robe iz Male Azije i Jugoistočne Europe, čime bi se ova dva tržišta bolje povezala s tržištem Europske unije”, rekao je.

Važnim smatra napomenuti da je osnivački kapital te većina mašina i repromaterijala koji trenutno koriste upravo iz Republike Turske.

Firma danas zapošljava preko 90 radnika te se realizacijom započetih projekata nadaju se da će se broj uposlenih udvostručiti.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više